Sommarstaden Lycksele

Gömda pärlor i inlandet lockar semestergäster från när och fjärran. Men vad är det som lockar?

Semesterupplevelser för hela familjen

På sommaren förvandlas Lycksele till en metropol för husvagnsresenärer från när och fjärran. Norskan klingar här och var på samhället och en glass i näven och badkläder blir den allmäna looken. Så varför åker man till Lycksele på semester? Vad kan man göra där?

Lycksele, Liksjoe på sydsamiska, är en stad mitt i Västerbottens län och beläget i södra Lapplands landskap. Här bor ca 12 000 invånare på varsin sida om Umeälven som ringlar genom staden. Staden ligger mitt i svenska Sapmí och kommunen fungerar som en samisk förvaltningskommun.  Nio olika kommuner gränsar till Lycksele som har inlandets sista akutsjukhus innan vildmarken tar vid. Upptagningsområdet för sjukhuset är lika stort som Schweiz till ytan och bebos av 40 000 personer. Med det sagt så är det givet att det finns enorma ytor natur här, men även en massa andra saker att göra.

Se skogens djur och tama gårdsdjur
Barnens djurpark. Foto: Aisah Johansson
Renar på Lycksele Djurpark. Foto: Producenterna
Vargen på Lycksele Djurpark. Foto: Thea Holmqvist
Sälmatning är alltid populärt på Lycksele Djurpark. Foto: Thea Holmqvist

För det första finns det tre stora anledningar. De heter Lycksele Djurpark, Ansia Badpark och Gammplatsen. Lycksele Djurpark är Sveriges nordligaste djurpark med fokus på de nordiska djuren. Här hittar vi björn, varg, lo och järv till exempel. Under sommaren besöks parken av ca 1500 besökare per dag. Parken har även ett stort lekland i utkanten med hinderbanor och karuseller. Parken har även en mindre attraktion med bondgårdsdjur där barnen kan komma närmre djuren i hagar och krypa i kanintunnlar.

 

Tårtbad på Ansia Badpark. Foto: Gold of Lapland
Glassgubben står redo på Ansia Badpark. Foto: Gold of Lapland
Roliga rutchkanorna på Ansia Badpark. Foto: Gold of Lapland
Det gäller att hålla andan i vågbadet på Ansia Badpark. Foto: Producenterna
Det finns inget dåligt väder, bara badkläder

Ansia Badpark står öppet hela sommaren med tempererade bassänger. Här finns det finns pooler för alla åldrar, vågbad, rutschkanor och virvelström. En volleybollplan, street basketplan och lekpark väntar när fingrarna blivit till russin. Självklart går det köpa glass och mat för att hålla energin uppe.

Foto: Andreas Nilsson
Foto: Andreas Nilsson
Foto: Andreas Nilsson
Foto: Andreas Nilsson
Flytta en timmerstock lätt som en plätt

Gammplatsen är Lyckseles vagga där staden började bildas. Samiska- och nybyggarboplatser finns även att titta på och faktiskt så är udden ett naturreservat även. Här står idag gamla hus med jaktmuseum, postmuseum och lanthandel till exempel. På halvön där platsen ligger finns även Skogsmuseum med massor att se och lära. I Ruselegårdens mysiga trädgård kan man fika gott till utsikten av Margaretakyrkan.

Underjordskyrkan 90 meter under jord. Foto: The Holmqvist
Ljuskronan i grottan. Foto: Sofia Johansson
Utställning. Foto: Sofia Johansson
Stig in i en annan värld, i underjorden

Sist men inte minst är det inte en helt vanlig upplevelse att besöka en kyrka som ligger under jord. Om du gillar mystik och gruvor är detta ett måste! St Anna Underjordskyrka har en historia som häpnar. Än i dag är det ett mysterium att Kristus visade sig i berget, i byn som heter Kristineberg. En av de mest spektakulära besöksmålen i Lycksele kommun.

 

Källa: VLL Lycksele

Fler stories

5 tips för att fira morsdag på toppnivån

5 tips för att fira morsdag på toppnivån

Även nu i dessa speciella tider förtjänar mammorna firas!

5 idéer för att andas in den friska luften i Gold of Lapland

5 idéer för att andas in den friska luften i Gold of Lapland

Utomhus aktiviteter att uppleva i sommar

Sparkstöttingen

Sparkstöttingen

Ett älskat färdmedel, då som nu.

Fler stories

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten