Livet under norrskenet

Kärlek, fascination, fruktan. Ja ett helt spektrum av känslor har förknippats med norrskenet och det har inspirerat till många av de mest fantastiska sagorna genom tiderna. Det dansande ljuset må ha förklarats i vetenskapliga termer på senare dar, men man kan inte undgå att undra, om det inte är lite magi bakom det trots allt.

Norrskenet har förundrat människor i alla tider och är fortfarande ett fenomen som får även den mest inbitne västerbottningen att stanna upp för att hänslås av dess skönhet. Kärlek, fascination, fruktan. Ja ett helt spektrum av känslor har förknippats med norrskenet och det har inspirerat till många av de mest dramatiska myterna genom tiderna. Det dansande ljuset må ha förklarats i vetenskapliga termer på senare dar, men man kan ändå inte undgå att undra, om det inte är lite magi bakom det trots allt.

I den nordiska mytologin fanns en hel del teorier om norrskenet. Bland annat sägs det att allfadern Oden som stod i ständig förberedelse för striden mot Ragnarök-  behövde de modigaste av krigare vid sin sida. Vid varje strid på jorden valde Oden därför ut vilka som skulle dö och därmed vilka som skulle göra honom sällskap i Valhalla. De utvalda krigarna blev enligt sägnen eskorterade till Oden av Valkyrierna, det hästburna kvinnliga krigarfolket. Vikingarna trodde att norrskenet som dansade över himlen var reflektioner av Valkyriernas rustningar när de ledde krigarna till Valhalla.

Andra varianter inom den nordiska mytologin sa istället att norrskenet var de fallna kämparnas andetag, eller den skimrande bron Bifrost, som ledde krigarna från jordelivet till Valhalla.

En vacker myt, som dessutom förklarade varför norrskenet bara syntes under vintern, kom från Finland. Det finska ordet för norrsken ”revontulet” betyder bokstavligen ”eldräv”. Myten menar att när eldrävarna sprang, svepte deras svansar upp snöflingor som i kombination med månljuset skapade norrsken. Eldrävarna sades också springa så snabbt över himlen att, när deras yviga svansar svepte över bergstopparna skapades gnistor som lyste upp himlen.

Lika högtidligt som norrskenet upplevdes bland vikingarna eller lika vackert och vild som det ansågs vara i Finland, lika fruktat var det bland en del Samer.

Här handlade det inte om hjältemod eller tapperhet- det var ett dåligt omen som skulle respekteras. Norrskenet var själarna av de döda och därmed inget man skulle tala om. Att vinka, vissla eller sjunga under norrskenet var riskabelt eftersom att du kunde bli bortförd till himlen ifall ljuset uppmärksammade din närvaro. Det var således säkrast att stanna inomhus när himlen lystes upp- vissa tar det säkra före det osäkra än idag. .

För vem vet, egentligen?

 

Fler stories

5 tips för att fira morsdag på toppnivån

5 tips för att fira morsdag på toppnivån

Även nu i dessa speciella tider förtjänar mammorna firas!

5 idéer för att andas in den friska luften i Gold of Lapland

5 idéer för att andas in den friska luften i Gold of Lapland

Utomhus aktiviteter att uppleva i sommar

Sparkstöttingen

Sparkstöttingen

Ett älskat färdmedel, då som nu.

Fler stories

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten