Påsktraditioner

Varför har man påskhare? Varför äter man så mycket ägg? Påsken är en tradition som lämnar många frågor - här försöker vi klargöra några väsentliga frågor!

Fem frågor om påsken

1. Vad är grejen med påskkärringar?

Idag klär barn ut sig till rosenkindade påskkärringar och äter godis. Detta grundar sig i gammal folktro om häxor. Enligt folktron flög häxorna till Blåkulla på skärtorsdagen. För att skrämma dem sköts det bland annat gevärsskott och det gällde att gömma sina kvastar.

2. Varför äter man ägg?

Kristendomen gillar ägg. Enligt religionen är ägget en symbol för pånyttfödelse vilket är precis vad Jesus genomgick. Att hönorna piggnar till på våren kan också vara en anledning.

Soliga dagar i Gold of Lapland. Foto: Marino Carlsson
Tjamstanbackarna i Malå. Foto: Ricke.se
Foto: Hannah Tasker on Unsplash

3. När är påsken?

Påsken är ganska rörig. Det är aldrig någon som vet exakt när den infaller trots att det påstås ha varit bestämt sedan år 325. Då hölls ett kyrkomöte i Niceae där det beslutades att påsken alltid är på söndagen efter första fullmånen efter vårdagsjämningen. På grund av det beslutet får vi leva med att påsken kan firas vilken helg som helst mellan 22 mars och 25 april.

4. Varför har man påskhare?

Haren, som kommer och gömmer ägg, är en tradition från Tyskland. Innan påskharen blev populär var det vanligt med en påsktupp.

5. Vart firar man påsken bäst?

Ja, det där kan ju vara lite olika. Men den allmänna Gold of Lapland-rekommendationen är att gräva en soffa i lämplig snösluttning (ja, vi har nästan alltid snö på påsk) och korka upp kaffetermosen. Om solen skulle nudda ansiktet – ja, då är dagen gjord! Glad Påsk!

Foto: Ricke.se

Fler stories

Sommarstaden Lycksele
Lycksele
Se och göra

Sommarstaden Lycksele

Gömda pärlor i inlandet lockar semestergäster från när och fjärran. Men vad är det som lockar?

En krispig kärleksförklaring

En krispig kärleksförklaring

På resande fot, hemma eller som picknick - pizzan finns med oss genom livet.

Hur svårt kan det vara att isklättra?

Hur svårt kan det vara att isklättra?

Fler stories

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten