Noorderlicht

Noorderlicht

Het Noorderlicht, Aurora Borealis, is alleen te zien in de meest noordelijke delen van de aarde en tijdens de donkerste tijd van het etmaal. Tegenwoordig weten we hoe het Noorderlicht ontstaat maar voor dat dit het geval was zijn vele mythen rondom dit natuurfenomeen ontstaan. Het bijgeloof speelde in vroegere tijden vaak een grote rol en de verklaringen rondom het Noorderlicht waren vaak zeer fantasierijk.

Aurora Borealis

Noorderlicht, Aurora Borealis Photo: ricke.se

Noorderlicht, Aurora Borealis Photo: ricke.se

Photo: ricke.se

Hier enkele vertellingen:
*Het Noorderlicht verscheen als de Samen met fakkels op de bergen rondrenden op zoek naar hun rendieren.
*Zowel in Scandinavië als in Noord-Amerika geloofden enkelen dat men het Noorderlicht kon lokken door te fluiten, maar dat dit tegelijkertijd ook gevaarlijk kon zijn.
*Velen geloofden niet dat een vlammend Noorderlicht een voorspelling voor warm weer was, daarentegen geloofden ze dat het kouder zou worden of dat er een sneeuwstorm zou komen. Iets waar vrijwel iedereen het over eens was, was dat het flakkerende noorderlicht een voorspelling was van een aankomende verandering in het weer. Nu weten we dat Noorderlicht ontstaat als geladen deeltjes (meestal elektronen) van de zon (zonnewinden) botsen op het bovenste deel van de aardatmosfeer op 100 tot 400 km hoogte. Het Noorderlicht betovert nog steeds de aanschouwers en het wordt sinds mensenheugenis beschouwd als een buitengewoon natuurfenomeen.
Het Noorderlicht moet je meegemaakt hebben!

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten