Ljusa kvällar och nätter

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i Gold of Lapland går solen nästan aldrig ner under sommaren. Vår breddgrad bjuder på ljusa, ljumma kvällar och nätter och tiden kring midsommar är den ljusaste tiden på året. Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse som vi har på jorden. Hos oss i Lappland märks detta väldigt tydligt då växtligheten fullkomligt exploderar under denna tid på året.

Ljusa kvällar och nätter

Här i Gold of Lapland går solen nästan aldrig ner under sommaren. Vår breddgrad bjuder på ljusa, ljumma kvällar och nätter och tiden kring midsommar är den ljusaste tiden på året. Solen är källan till all energi och allt liv och rörelse som vi har på jorden. Hos oss i Lappland märks detta väldigt tydligt då växtligheten fullkomligt exploderar under denna tid på året.
Visste ni att vårt område, under månaderna juni och juli, tar emot mer solenergi än de flesta andra platserna på jorden, just för att solen nästan aldrig går ner.

Visste ni att vårt område, under månaderna juni och juli, tar emot mer solenergi än de flesta andra platserna på jorden, just för att solen nästan aldrig går ner. Men detta är inte så konstigt eftersom jordaxelns lutning mot solen är särskilt gynnsam under denna period, vilket också leder till att vi hamnar på jordens baksida andra delar av året och får vår fantastiska vinter.

All denna solenergin bidrar till att vårt område har de nyttigaste bären i världen enligt forskare vid bland annat Umeå Universitet. Vår skog producerar 500 000 ton bär varje säsong som du kan plocka och göra fantastiska produkter av.  Lingon, blåbär, kråkbär, hjortron smakrika och fyllda med antioxidanter.

Allemansrätten ger dig möjligheten att plocka bär och svamp i vår natur samtidigt som du åtnjuter energin från solens strålar.

Fler stories

Bakom kulisserna

Bakom kulisserna

Hur är det att jobba som djurskötare på Lycksele Djurpark?

Fånga norrskenet
Gold of Lapland
Foto: Lars-Olov

Fånga norrskenet

Hur mycket måste kameran kosta? Hur ska man ställa bländaren för att fånga norrskenet? En fotograf ger sina bästa ...

Berättelser om Västerbotten - i giganters fotspår
Ragsjölidens Hemsida
Hitta hit

Berättelser om Västerbotten - i giganters fotspår

Det kan låta pompöst att tala i versaler om den Västerbottniska berättartraditionen, men faktum är att den är ganska mäktig. ...

Fler stories

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten